Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,Eetcafe 23 november

Komende zaterdag 23 november is er weer eetcafe in de wereldhuiskamer. Deze keer een bijzondere editie waarbij er porchetta wordt klaargemaakt. Dit is een soort rollade van de lekkerste delen van het varken op een heerlijke manier gemarineerd. Het beloofd een bijzonder lekker gerecht te worden.

Het klaar maken op zich is ook een feest. De porchetta gaat voor ongeveer een halve dag in de pizzaoven. We beginnen ochtends al met het langzame garen van het vlees zodat het zijn eigen smaak zo goed mogelijk kan behouden.

Het vlees zelf is afkomstig van een varken dat zijn hele leven in een Gronings natuurgebied heeft graast, gewroet en geluierd. Kortom een leven dat een varken waardig is. Dit proef je natuurlijk ook in het vlees terug.

Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar staatjevrij@gmail.com. Dan ben je van een portie porchetta verzekerd. Vol is vol.

Mocht je willen genieten van de gezelligheid van het eetcafe maar eet je geen vlees. Dan ben je ook van harte welkom. We hebben naast de Porchetta andere vegetarische recepten. Ook dan graag mailen naar het bovengenoemde e-mailadres met je voorkeur.

Waar: Wereldhuiskamer
Wanneer: Zaterdag 23 november
Hoe laat: rond 6 uur
Kosten: We werken met een waardering achter af. Je mag dus zelf bepalen wat je het waard vond. Dit gaat

Oogstweek 47

Rucola, bladmosterd - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. De rucola heeft zijn beste tijd gehad, de bladmosterd staat er nog volop. Je kan twee handjes vol meenemen.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - Zoek de bieten van een mooi formaat er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes worden niet meer zo groot,Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Neem naar behoefte.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Worteltjes en mini bietjes gebakken in rozemarijn.

Ingrediƫnten

Kleine worteltjes
Kleine bietjes
Ui
Zout
Zonnebloemolie
Rozemarijn

Bereidingswijze

Was en haal het loof van de worteltjes en bietjes. Bij de wortels door het kopje eraf te snijden. En bij de bietjes door het loof bij het kroontje af te snijden, er mag nog een klein beetje stengel aan blijven. Kook de wortels en bietjes nu gezamelijk ongeveer 8 minuten tot ze beet gaar zijn. De worteltjes en bietjes mogen de kleine haarwortels behouden, hier zit veel smaak en mineralen in. Dus super gezond.

Snij de Ui en fruit deze ligt aan in de zonnebloem olie. Er mag best ruim gebruik worden gemaakt van de olie. Voeg de worteltjes en bietjes toe en bak deze nog even mee. Snij de rozemarijn en voeg deze ook toe, nog een snufje zout erbij. Vervolgens nog even door stomen met de deksel er en klaar!

Dit is heerlijk met gebakken aardappeltjes.Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet