15 april 2017

Foto’s


3 april 2017 – Dagblad van het Noorden:

“Oogsttuin met groente en bloemen in Ten Boer”

Inwoners van Ten Boer en omstreken kunnen vanaf mei groente en bloemen krijgen in een zelfoogsttuin. Zes mensen beginnen de tuin aan de Wolddijk en gaan er ook wonen.

De initiatiefnemers kregen deze week officieel groen licht van de gemeente om tien jaar aan de slag te gaan in het gebied. Sieger de Vries is een van hen. De bouw begint snel. ,,Het wordt een tuin van 1 hectare groot. Mensen kunnen een oogstaandeel krijgen voor 200 euro per jaar en dan houden we ze wekelijks via mail op de hoogte wat er klaar is. In het seizoen kunnen ze vijf tot zes groentes per week oogsten.’’

Naast de groenten is er ook ruimte voor bloemen. Mensen mogen daar zelf een bosje plukken. ,,Leuk voor mensen die op bezoek gaan bij verzorgingshuis Innersdijk en iets willen meenemen’’, zegt De Vries.

De groenten worden op biologische wijze geteeld. De beheerders, drie stellen met kinderen, hebben als doel de afstand tussen de boer en de consument te verkleinen. Ze gaan op het terrein workshops geven over zelfvoorzienend leven. In mei kunnen mensen leren hoe ze een grote buitenkeuken bouwen, met daarin onder meer een leemkachel en een pizzaoven.

Wonen in Yurts

De groep gaat zelf voorlopig in yurts wonen. Dat zijn grote Mongoolse tenten. Plan is om na een jaar steviger ‘huizen’ neer te zetten. ,,Daarin zijn we gespecialiseerd’’, zegt De Vries. De groep zette al op verschillende plekken in en buiten Groningen speciale gebouwen neer. Zo bouwden ze afgelopen zomer nog een grote schuur in Stedum die een basis had van kalkhennepblokken.

De beheerders zijn blij dat ze in Ten Boer de ruimte krijgen. De Vries noemt de gemeente zeer vooruitstrevend. ,,Onze manier van bouwen is vaak niet vastgelegd. Dat we hier nu aan de slag kunnen is heel mooi.’’

Het gebied aan de Wolddijk was oorspronkelijk bedoeld voor woningbouw. De plannen zijn niet van de grond gekomen. Om de vele grond – 40 hectare – een nieuwe bestemming te geven is een coöperatie opgezet. Leegstandsbeheerder Carex maakt daarvan deel uit en heeft het wonen onder haar beheer. De groep van de oogsttuin pacht de grond van Carex.